Радови на изградњи духовног центра у Мркоњићима теку планираном динамиком у шта се данас увјерио и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је са сарадницима обишао ово село у Поповом пољу и разговаро са мјештанима и представницима извођача радова.

Ћурић је истакао да је ово веома важна инвестиција за наш град и да је ријеч о пројекту који треба да истакне значај овог села, у коме је рођен један од највећих православних светаца – Василије тврдошки и острошки.

“Веома сам задовољан динамиком радова и вјерујем да ће све бити завршено у предвиђеном року од 500 дана. Радове заједнички финансирају Влада Србије, Влада Српске и Град Требиње”, истакао је Ћурић.

Он је навео да су га извођачи радова упознали са динамичким планом, док су мјештани похвалили што је овај пројекат напокон дочекао свјетло дана.

“Заједни радимо на његовој реализацији. Уколико се, током радова, укаже потреба и за додатним објектима, спремни смо да их изградимо. Тренутно реализујемо прву и другу фазу пројекта чија је вриједност око два и по милиона марака, а трећа фаза тек треба да почне”, навео је Ћурић.

Предсједник Црквеног одбора села Мркоњићи Раде Бошковић није крио одушевљење што се радови свакодневно одвијају.

Он је казао да је скоро сваки дан у Мркоњићима и да увијек примјети нешто ново што вриједни радници ураде.

“Хвала нашој матици Србији што је прва издвојила средства за ово светилиште. Ово ће бити један лијеп духовни центар наше Херцеговине”, навео је Бошковић.

Представник фирме “СИГА” која изводи радове и координатор пројекта – Дијана Башић истакла је да изградња централних објеката око цркве Светог Василија тече планираном динамиком и да их је вријеме послужило због чега су све предвиђено планом и одрадили.

“Припремамо се за кровопокривачке радове, а већ се ради камена облога на појеидним зидовима”, навела је Башић.

Радови у Мркоњићима почели су у мају 2019. године.